Avasi Arborétum Miskolc szívében

Földrajzi fekvése: Miskolc, Aulich Lajos és Perczel Mór utca között. (13003 helyrajzi szám)
Területe: 1.5 hektár a fenyőkert terület
Terület védetté nyilvánítása: 2003

Az Avasi Arborétum Miskolc városában, annak csaknem a mértani középpontjában, az Avas-hegy dél-keleti lejtőjén helyezkedik el. Fekvését tekintve enyhén lejtős a terület, napfényben gazdag kitettségű. Talaja enyhén savanyú, agyagos vályogtalaj típus, ami rendívül kedvez az ide telepített növényfajoknak.

Az Arborétum megálmodója és megalapítója Dr. Adorján Imre, egykori főorvos volt, aki maga szerezte be valamennyi növényegyedet, melyek mára hatalmas, több méter magas fákká nőttek. Tisztelegve munkásságának és örökségét megőrizve a Fenyőkert az ő nevét is viseli. A terület hivatalosan a Miskolc Városi Önkormányzat tulajdonában áll, kezelését, megőrzését az Avasi Arborétumért Alapítvány végzi.
2003 óta helyi védettségű természetvédelmi területnek minősül, melyet a területen kihelyezett táblák is jelzik.
A legtöbb növényfaj örökzöld, több mint 600 nyitvatermő faj és fajta több, mint 1000 egyede található meg, más kontinensek jellegzetes fajai mellett számos, hazánkban őshonos fajok is fellelhetőek, köztük természetvédelmi szempontból védett fajok is. Cédrus, jegenyefenyő, lucfenyő, vörösfenyő faj és fajta, álciprus, boróka, tiszafa és tuja változatok. A fajok telepítésének célja volt a hazai, európai és más földrészek fajainak ismertetése, ezáltal a botanikai ismeretek gazdagítása az érdeklődők számára.

A nagyszámú növényfaj mellett állatfajok is megjelennek a kertben, kihasználva a lakóházak között elterülő zöld területet.
Változatos rovarvilágból a leggyakoribbak a különböző szöcskék, tücskök, különböző bogár- és lepkefajok. A virágzó cserjéken és az aljnövényzetben előforduló virágos növények nagy számú méhfajt vonzanak a területre. A háziméh és poszméh fajok előszeretettel gyűjtik a nektárt , a vegyszermentes kertfenntartással segítjük ezen fajok fennmaradását. Az arborétum gazdag madárvilágot is fenntart, számos faj találja meg itt az élő-, és fészkelőhelyét.

Az Avasi Arborétum fontos szerepet tölt be Miskolc város életébe, jelentősen hozzájárul a levegő minőségének javításába, a természetvédelmi szemlélet erősítésében, a turisztikai célok megvalósításában.
Az Arborétum évek óta biztosít díjmentes látogatást az érdeklődők számára. Csoportok, családok, természetbarátok és kikapcsolódni vágyók szép számmal és nagy érdeklődéssel látogatják évről évre a Fenyőkertet, a miskolci lakosokon kívül az ország több pontjáról is érkeznek látogatók, illetve külföldi turisták is felkeresik a területet. Külön kérésre és előzetes egyeztetés alapján szakvezetés is kérhető, elsősorban óvodások, iskolások, felnőtt csoportok számára.

A látogatást könnyíti a területen kiépített járólapos gyalogösvény, a növényfajokat jelző táblák, ivóvízcsapok, valamint a séta után megpihenni vágyóknak fedett pihenő/esőbeálló. A bejárat előtt kihelyezett ismertető tábla fogadja az ide látogató vendégeket, amely fontosabb információkkal szolgál és röviden bemutatja a területet.

Az Avasi Arborétumért Alapítvány
Dr. Adorján Imre kezdeményezésére 1992-ben megalakult ’Az Avasi Arborétumért Alapítvány’, melynek célja a földterület természetvédelmi célú kezelése, megőrzése, a rajta lévő növény-és állatállomány megóvása, ápolása, a környezeti nevelés és a turisztikai célú népszerűsítése. Az Alapítvány közfeladatot lát el és a közjó megvalósulásának érdekében tevékenykedik. Télen-nyáron kezeli a területet, fogadja a látogatókat, hirdeti a természetvédelem fontosságát és a fenntarthatóságot.
Dr. Adorján Imre halála után fia, a kertészmérnök Adorján Imre vette át az Alapítvány elnöki tisztségét, majd az ő váratlan halála után jelenleg lánya, Adorján Eszter okleveles természetvédelmi mérnök tölti be az elnöki tisztséget, a családi örökségnek megfelelően tovább folytatva a természetvédelmi szemléletet a Fenyőkertben.

(Írta: Adorján Eszter, Az Avasi Arborétumért Alapítvány elnöke)

Kapcsolat

A nyitvatartásról és szakvezetés igényléséről kérjük, érdeklődjön az alábbi elérhetőségeken:

+36 30 375 7177

arboretum.miskolc@gmail.com

Avasi Arborétum
Dr. Adorján Imre Fenyőkert