Zöld álciprus

1.-2.

Zöld álciprus

Chamaecyparis lawsoniana ‘Erecta Viridis’
A Fenyőkert főkapuján belépve, jobbról-balról egy-egy zöld és kék álciprus fogad minket.
A bejárathoz simuló, két zöld hamisciprus jellemzői, hogy akár 10-15 méteresre is nőhetnek. Közepes növekedési erélyű, szabályos kúp alakú koronát növelő örökzöld. Fiatal korában tojásdad formájú, 4-5 méteres korában alakul ki felnőttkori alakja. Sötétzöld pikkelyleveleivel egész évben díszít. Laza ágrendszere miatt télen a ráhullott hótól érdemes megszabadítani. Az enyhén savanyú vagy semleges talajt kedveli.
Ha kertünket szeretnénk díszíteni ezzel a fajtával, ügyeljünk arra, hogy napos helyre ültessük. Vízigényes, ezért figyeljünk a rendszeres öntözésre. Térelválasztóként, laza vagy tömött sövényként is telepíthető.

Kék álciprus

Chamaecyparis lawsoniana ‘Columnaris Glauca’
A zöld álciprusok szomszédságában láthatjuk a kék hamisciprus példányokat.
Ezek kifejlett magassága akár 9-10 méter is lehet, de dísznövényként jellemzően 4-6 méteres magasságban szokták tartani. Karcsú, kúpos habitusú örökzöld. Erős növekedési erély, tömött lombozat jellemzi a fajtát. Pikkelylevelei egész évben ezüstös szürkék. Az enyhén savanyú vagy semleges talajt kedveli.
Kertünk díszeként napos helyre ültessük, és ügyeljünk a megfelelő mennyiségű vízellátására. Laza vagy tömött sövényként is telepíthető, de szoliternek és színes örökzöld csoportok részeként is ideális.

Kapcsolat

A nyitvatartásról és szakvezetés igényléséről kérjük, érdeklődjön az alábbi elérhetőségeken:

+36 30 375 7177

arboretum.miskolc@gmail.com

Avasi Arborétum
Dr. Adorján Imre Fenyőkert