Növényeink

Lombosfa gyűjtemény

A gyűjtemény megálmodása és létrejötte szintén Dr. Adorján Imre, egykori főorvos nevéhez köthető. Az 1987-ben megalakult egyesület, Az Avasi Arborétum Baráti Kör kezeli és tartja fent a területet. Az egyesület létrehozásának az volt a célja, hogy a miskolci Avas-hegy délkeleti lejtőjén díszkertet (örökzöld fenyőgyűjteményt, majd lombosfa- és cserjegyűjteményt) hozzon létre és tartson fent, főként az avasi lakosság bevonásával.  A lombosfa -és cserjegyűjteményes területen 250 örökzöld növényfaj mellett 1500-nál is több lombhullató növényegyed található. 

A gyűjtemény stabil fejlődése, az aljnövényzet karbantartása érdekében, parcellákra való felosztással, kiskert-gazdálkodás működik itt.

Átlagosan 150-200 család műveli a területet, tevékenységüket önkéntes alapon végzik. Együttműködésük példázza, hogy egy „társadalmi önszerveződés” hogyan emelkedhet regionális és országos jelentőségű rangra, hogyan szolgálhatja ezzel Miskolc növekedését és felemelkedését.

A parcellákon gazdálkodók számára a megtermelt növények fontos kiegészítői háztartásuknak, az itt lévők egy igazi közösségbe tartozhatnak. A kerti munka módot ad az egészséges életmód gyakorlására is. A város közepén, a túlzsúfolt lakótelepi élettérben az arborétumi közösség egészségügyi, szociális, kulturális és természetvédelmi vonatkozásban is hiánypótló szerepet tölt be.

A lombosfa gyűjtemény nem látogatható, de a jövőben tervben szerepel e terület megnyitása is a látogatók számára.

Nyitvatermők – Fenyőfélék

Viszonylag régi, ősi csoportnak tekinthetőek, kb. 300 millió éve terjedtek el a Földön. Egykori ősei a magvaspáfrányok voltak, jelenleg 4 törzsüket különböztetjük meg.

Egytől egyig fás szárúak.

Nagyrészt örökzöldek (a lombhullató fajokkal ellentétben ősszel nem hullik le a levelük, folyamatosan cserélődik). Kivételt képez a Páfrányfenyők törzse vagy a Larix fajok (vörösfenyők).

Leveleik többségében tű vagy pikkely. A tűlevelekkel sokkal kevesebb vizet adnak le, kevesebbet párologtatnak, így jobban bírják a szárazságot. Felületük hamvas, zöldes színű. Attól függően, hogy a hajtásból hány tűlevél indul: egytűs, kéttűs, soktűs típusokat különböztetünk meg. Pikkelylevél főleg a ciprusfélékre jellemző.

A csoport a nevét onnan kapta, hogy a mag nyitott termőlevélen fejlődik.

Jellegzetes részük a toboz. A toboz egy fásodott virágzat, mégpedig termővirágzat. (A porzós inkább barkaszerű és a benne fejlődő polleneket főként a szél terjeszti). A nyitott „tobozlevelek” tövében vannak a magok. Termésük NINCSEN, csak magjuk!

Kapcsolat

A nyitvatartásról és szakvezetés igényléséről kérjük, érdeklődjön az alábbi elérhetőségeken:

+36 30 375 7177

arboretum.miskolc@gmail.com

Avasi Arborétum
Dr. Adorján Imre Fenyőkert